Decubituspreventie - 24/24u. zorg voor hoogrisicopatiënten

male cargiver auralis

Binnen de gezondheidszorg vormt decubitus wereldwijd een groot probleem. Vooral kwetsbare zorgvragers met een verminderde mobiliteit en complexe onderliggende chronische aandoeningen hebben hiermee te maken. Maar ook bij jonge mensen die voorheen in goede conditie waren, kunnen drukletsels voorkomen, bijvoorbeeld als gevolg van een ernstig trauma of invaliditeit.  

Ondanks vooruitgang in technologieën, onderwijs, richtlijnen en continue verbeteringsprogramma's in de zorginstellingen, blijft de prevalentie en incidentie van decubitus hoog.  Decubituswonden hebben niet alleen aanzienlijke gevolgen voor de zorgvrager en diens zorgverlener(s), maar brengen daarnaast een aanzienlijke kost met zich mee voor zorginstellingen2,3. Algemeen wordt aangenomen dat decubitus vermeden kan worden4 door een effectief beheer van aspecten zoals tijd, druk, schuifkrachten en het microklimaat.

"Decubituspreventie begint met het zo vroeg mogelijk identificeren van personen in het zorgtraject die risico lopen en vervolgens snel de juiste interventie doen1,5, , zoals vroege mobilisatie,1 of het gebruik van een gespecialiseerd therapeutisch ligsysteem."

Op basis van de primaire werking kunnen we twee verschillende soorten ligsystemen onderscheiden: reactieve ligsystemen, waarbij de hoeveelheid druk zoveel mogelijk wordt beperkt, en actieve ligoppervlakken of ligoppervlakken met wisseldruk, waarbij de druk periodiek wordt weggenomen door het afwisselend opblazen en laten leeglopen van luchtcellen in de matras6

Michael Clark, bestuurder van het Welsh Wound Network, zegt hierover:"Ligsystemen met wisseldruk maken al lang deel uit van protocollen voor decubituspreventie en -beheer.  De ontwikkelingen op dit vlak staan niet stil en ze zullen dan ook een belangrijke rol binnen de gezondheidszorg blijven spelen zodat duizenden zorgvragers van decubitus gespaard blijven."

Bij alternerende matrassystemen is het de bedoeling de spontane of ondersteunde herpositionering na te bootsen. Hierbij wordt het contact tussen het weefsel en het ligsysteem periodiek zo veel en zo lang mogelijk beperkt.  Op die manier wordt de bloedvoorziening hersteld, zelfs wanneer de zorgvrager zich niet beweegt. Door de fysiologische voordelen van actieve alternerende therapie is deze vaak de beste  behandelmethode voor de meest kwetsbare zorgvragers, evenals de zorgvragers die niet regelmatig handmatig kunnen worden geherpositioneerd1.

24/24u. zorg voor hoogrisicozorgvragers

Bij Arjo spitsen we ons al meer dan 30 jaar toe op het beperken van het risico op decubitus. Onze nieuwste innovatie op het vlak van alternerende ligsystemen – ‘Auralis™’ wordt op dit moment geïntroduceerd en combineert jarenlange ervaring en designexpertise op het vlak van decubituspreventie. 

Auralis is ontworpen voor zorgvragers met een hoog risico op decubitus, een beperkte mobiliteit en/of een aangetaste huid. Dankzij de twee modi: actief (alternerend) en reactief (constante lage druk) zorgt de matras voor een doeltreffende decubituspreventie, al naargelang de behoeften van de zorgvrager.

Verder is de Auralis uitgerust met Arjo's nieuwste technologieën op het vlak van actieve therapieoppervlakken:

 • Volledige compatibiliteit met Skin IQ®: deze matrashoes voor microklimaatbeheer wordt simpelweg aangesloten op de Auralispomp en voert overtollige warmte en vocht tussen de huid en het ligoppervlak af.
 • 24/24u. preventie: ook het Auralis zitkussen kan op dezelfde pomp worden aangesloten.
 • Intelligente wisseldrukinstelling met de Arjo Self Set Technology (SST). Deze technologie meet regelmatig de verdeling van het lichaamsgewicht van de zorgvrager en stelt de druk in de cellen af op de individuele behoefte.
 • Ononderbroken therapie - de ingebouwde back-upbatterij (standaard) staat garant voor minimaal 3 uren continue therapie bij stroomonderbreking (vb. tijdens transport).

Wil je meer weten over de klinische aspecten van decubitus en de oplossingen van Arjo, download dan het onderstaande document.

 1. download clinical_ev_broch_NL

Bibliografie

 1. National Pressure Ulcer Advisory Panel, European Pressure Ulcer Advisory Panel en Pan Pacific Pressure Injury Alliance. Prevention and Treatment of Pressure Ulcers: Clinical Practice Guideline. Emily Haesler (Ed.). Cambridge Media: Osborne Park, West-Australië; 2014
 2. Dealey C, Posnett J, Walker A (2012). The cost of pressure ulcers in the United Kingdom.  Journal of Wound Care; 21(6): 261-266
 3. Brem H, Maggi J, Nierman D et al (2010) High cost of stage IV pressure ulcers. Surg. 2010; 200:473-477
 4. Never Events (2017).  https://psnet.arhq.gov/primers/primer/3/never-events.  Geraadpleegd augustus 2017
 5. Pressure Ulcer point Prevalence Survey: Statewide Report 2006. Victorian Public Health Service, Victoria,Australia.https://www.2.health.vic.gov.au/about/publications/researchandreports/pressure-ulcer-prevalence-survey. Geraadpleegd augustus 2017.
 6. NPUAP (1997) Terms and Definitions Related to Support Surfaces. Op: http://www.npuap.org/NPUAP_S31_TD.pdf version 01/29/2007