“Aan u de keuze”

1C5A7356Meneer Declerk hoeft er niet over na te denken; voor hem is een douche de ideale manier om de dag goed in te zetten. Zijn buurvrouw, mevrouw Schatteman heeft het niet zo voor douchen. Zij vindt het heerlijk om iedere vrijdag een relaxerend bad te nemen, omgeven door rustgevende beelden, muziek en ledkaarsjes.

Keuzevrijheid is in WZC Zorgvlied in Kinrooi heel belangrijk. Bewoners kiezen zelf voor de hygiënische zorg die hen het meeste comfort biedt.

Tijdens de gesprekken over een nieuwbouw kwam het onderwerp ‘hygiënische zorg’ uitgebreid aan bod. Directie en zorgverleners staken hun licht op bij andere wzc’s en overlegden uitvoerig met de architect en met Arjo.

Al snel werd duidelijk dat grote, centrale badruimtes (per 30 bewoners) met bad- en douchemogelijkheid de meeste voordelen zouden bieden. Met de vergrijzing van de bevolking neemt namelijk ook de zorgzwaarte in wzc’s toe en daaraan gekoppeld de nood aan voldoende ruimte voor hulpmiddelen en zorgverleners. Wachtlijsten worden steeds langer en wanneer mensen eindelijk worden toegelaten in het wzc, zijn ze vaak niet meer mobiel genoeg om zelf te douchen in een individuele badkamer.

Daarnaast was ook de keuzevrijheid voor bewoners een zeer belangrijke pijler in het beleid van de zorginstelling. Een overtuiging die ook nu nog sterk aanwezig is en bijdraagt aan de tevredenheid van de bewoners.

Hygiënische zorg in WZC Zorgvlied

In twee aangrenzende badkamers van zo’n 20m² met schuifdeur in het midden, staan een hooglaagbad met badliftstoel, plafondlift, douchestoel en douchewagen, toilet en lavabo. De infraroodlamp in het plafond zorgt voor een aangename warmte tijdens de verzorging of het aan- en uitkleden. Daarnaast kunnen bewoners genieten van kleurrijke, bewegende natuurbeelden die desgewenst op de muur of op het plafond geprojecteerd worden. Naast de lavabo een verrijdbaar rekje met verzorgingsproducten en in de hoek een stoel voor kleren of persoonlijke spullen.

Een goed uitgeruste badkamer dus waar toch nog voldoende ruimte is voor transfers of om de rolstoel van een bewoner binnen handbereik te houden. Manicure, pedicure of haarverzorging? Dat kan in de hooglaag-douchestoel: comfortabel voor de bewoner en ergonomisch voor de zorgverlener.

De zorgverleners in Zorgvlied staan dagelijks in voor een uitgebreide verzorging van twee bewoners: dat kan een douche of bad zijn, of in uitzonderlijke gevallen een uitgebreid bedbad. Dankzij een beurtrolsysteem blijven de fysieke inspanningen binnen de perken en hebben ze voldoende tijd om kwaliteitsvolle zorg te bieden.

Keuzevrijheid

De bewoners in Zorgvlied ervaren de keuzevrijheid als zeer positief. Wanneer ze in een wzc gaan wonen, geven ze vaak al een stukje van hun zelfstandigheid en vrijheid op. Daarom vindt Zorgvlied het belangrijk om hen waar mogelijk keuzes te bieden en hen op die manier de beste kwaliteit van zorg te verlenen.

De ondersteuning van Arjo

WZC Zorgvlied en Arjo werken al heel lang samen. Bij het ontwerp van de nieuwbouw werd de expertise van Arjo op het vlak van de inrichting van zorgruimtes* zeer gewaardeerd. Dankzij deze uitwisseling van inzichten en advies ontstond een solide basis voor het uiteindelijke plan. De aankoop van de nieuwe hulpmiddelen werd ondersteund door een opleidingstraject waarbij de zorgverleners getraind werden in het correcte (ergonomisch en haptonomisch) gebruik van de toestellen. Een totaaloplossing en duurzame samenwerking waar Arjo prat op gaat.

 

*Benieuwd naar het Arjo-handboek voor functionele inrichting van zorgruimtes?

Duid uw keuze aan op dit formulier.