Decubitus bij obese zorgvragers: risico en preventie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het aantal mensen met obesitas bijna verdriedubbeld sinds 1975: in 2016 waren er wereldwijd maar liefst 650 miljoen zwaarlijvige mensen.1  In het VK stonden in 2016/2017 in totaal 617.000 mensen onder medische behandeling met obesitas als primaire of secundaire diagnose; een toename van 13% ten opzichte van het voorgaande jaar.2

bariatric patient+nurse-b

Obesitas legt een zware financiële druk op de gezondheidszorg en is extra belastend voor de zorgverleners.3 Zorginstellingen zijn bovendien vaak onvoldoende uitgerust voor dit soort zorgvragers, zowel op het vlak van aangepaste oplossingen en apparatuur als training voor zorgverleners.3

Oplossingen voor obese zorgvragers

Arjo heeft een aanbod bariatrische oplossingen waarmee zorgverleners de juiste zorg kunnen bieden aan zorgvragers met obesitas. Dit zijn onder meer:

Veilige transfer van zorgvragers – Ergonomische en comfortabele transfer van obese zorgvragers waarbij de waardigheid voorop staat.
VTE-preventie – Verminderen van het risico op veneuze trombo-embolie (VTE) door klinisch effectieve en niet-invasieve pneumatische wisseldruk (IPC).
Hygiëne – Oplossingen om het hygiëneproces voor zorgvragers met obesitas te verbeteren.
Bedframes – Gespecialiseerde bedden die veiligheid en waardigheid bieden voor zorgvragers tot 454 kg .
Ligsystemen en microklimaatbeheer – Gespecialiseerde matrassen die de kwetsbare huid van obese zorgvragers een betere zorg en bescherming bieden.

Risico op decubitus bij obese zorgvragers

Door vochtophoping en een slechte bloedsomloop is de huid van obese zorgvragers vaak zeer kwetsbaar, wat het risico op decubitus en huidletsel verhoogt.3 Om dit risico te verminderen, is het gebruik van passende ligsystemen aanbevolen.4

Naast de ontwikkeling van decubitus op de bekende plekken (billen, stuit en hielen), kan decubitus bij obese zorgvragers ook op andere plaatsen van het lichaam ontstaan (atypische decubitus): bijvoorbeeld in de nek, tussen de dijen of op de achterzijde van de benen. Door de druk tussen verschillende huidplooien is er ook een verhoogd risico op het ontstaan van decubitus op deze locaties.

Ligsystemen en microklimaatbeheer voor obese zorgvragers

Om decubitus bij obese zorgvragers te voorkomen zijn specifieke oplossingen nodig, gericht op bepaalde risicogebieden en met aandacht voor de waardigheid van de zorgvrager. Doordat obese zorgvragers doorgaans meer transpireren, zijn ze extra vatbaar voor schuif- en wrijvingskrachten door de grotere hoeveelheid vocht tussen huid en ligoppervlak. Voor deze zorgvragers zijn oplossingen voor microklimaatbeheer het meest aangewezen.

Ligsystemen voor decubituspreventie bij obese zorgvragers:

  • AtmosAir™ Plus – De AtmosAir Plus™, in combinatie met het Citadel Plus-bed voor obese zorg, is een drukverdelend ligsysteem dat gebruik maakt van Self Adjusting Technology™ (SAT). Dit systeem stemt de druk van de matras automatisch af op de bewegingen van de zorgvrager. AtmosAir™ Plus is een pomploos systeem dat een continue therapie verzekert.
  • Skin IQ® 1000 – De Skin IQ® 1000 Microclimate Manager (MCM) biedt zorgvragers met een gewicht van tot 454 kg (1000 lb) een eenvoudige en effectieve oplossing voor het regelen van het microklimaat van de huid . De Skin IQ 1000 wordt aangedreven door de innovatieve Negative Airflow Technology™ (NAT). Deze waterbestendige, dampdoorlatende matrashoes voor gebruik bij één zorgvrager, voert voortdurend het teveel aan vocht tussen de huid en het ligoppervlak af en helpt om de temperatuur van de huid te regelen.

download clinical_ev_broch_NL

Neem contact op met uw lokale Arjo-vertegenwoordiger voor meer informatie over de oplossing die het beste bij uw behoeften aansluit.

Literatuur

1. Wereldgezondheidsorganisatie (2018). Obesity and Overweight Fact Sheet. Beschikbaar op: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
2. NHS Digital. (2018). Hospital Admissions Where Obesity is a Factor Increased by 18 Per Cent. Beschikbaar op: https://digital.nhs.uk/news-and-events/latest-news/hospital-admissions-where-obesity-is-a-factor-increased-by-18-per-cent
3. Muir M, Archer-Heese G. (2009). Essentials of a Bariatric Patient Handling Program. OJIN: The Online Journal of Issues in Nursing. 14(1).