Is uw zorginstelling geschikt om zwaardere zorgvragers te ontvangen?

Als onderdeel van de lancering van het Arjo Handboek voor Architecten en Ontwerpers  focussen we op de verschillende ruimtevereisten voor zorgvragers en bewoners in zorginstellingen en meer bepaald zwaardere zorgvragers.Foto blog is uw zorginstelling geschikt om zwaardere zorgvragers te ontvangen?

Een ziekenhuisverblijf is voor de meeste mensen zenuwslopend en misschien nog net iets meer voor zwaardere personen. Thuis zijn routines en methodes voor dagelijkse lichaamsverzorging, in en uit bed komen en comfortabel zitten dagelijkse, vertrouwde gewoontes. Diezelfde taken in een vreemde omgeving, omringd door onbekenden en onvertrouwde apparatuur leiden tot stress en angst bij zwaardere zorgvragers tijdens een ziekenhuisverblijf. Bij het inrichten van een zorgomgeving voor zwaardere zorgvragers moeten er heel wat facetten bekeken worden: 


Toegang
Hebben zwaardere zorgvragers vlot toegang tot het ziekenhuis? Denk aan verplaatsingen in gangen, behandelingskamers, operatiekamers, diagnoseafdelingen, liften en badkamers. Zijn alle hulpmiddelen voor zwaardere zorgvragers groot genoeg en geschikt om hen veilig, comfortabel en met waardigheid te helpen? 


Zorgomgeving 
Is er in de zorgruimtes voldoende plaats voor extra zorgverleners en om grotere hulpmiddelen te verplaatsen: bijvoorbeeld een breder medisch bed, bariatrische toiletstoel of een tillift?


Bredere medische bedden
Aangezien het ziekenhuisbed het toestel is dat de zorgvrager het meest zal gebruiken tijdens zijn verblijf, moet het comfortabel genoeg zijn en de nodige functies hebben voor een veilig gebruik door de zorgverleners. Enkele belangrijke overwegingen hierbij zijn: 

  • een flexibele breedte voor zwaardere zorgvragers,  
  • een ingebouwd gemotoriseerd rijsysteem voor verplaatsingen met de zwaardere zorgvrager op het bed,  
  • een ingebouwd weegsysteem om het gewicht van de zorgvrager discreet te meten,  
  • een functie om te helpen bij het zitten en herpositioneren,  
  • een drukverdelingsmatras aangepast aan diverse bedafmetingen en een microklimaatbeheersysteem om overmatige warmte en vocht tussen de zorgvrager en het bed te vermijden, het risico op decubitus te verkleinen en het comfort te verhogen.


Veilige transfers
Hebben zorgverleners de nodige ruimte om ergonomisch en veilig te werken met geschikte tilliften, tilbanden en transferapparatuur? Kunnen plafondliften een ruimtetekort oplossen?  


Familie 
Het is niet ongewoon dat familie en vrienden ook zwaarder zijn. Is er voldoende brede zitruimte in de behandelruimtes, wachtkamers, toiletten en restaurants?


Waardigheid 
Zwaardere zorgvragers hebben net als iedereen recht op een waardige en respectvolle behandeling. Zijn uw zorgvragers gerustgesteld vanaf het moment dat ze uw zorginstelling binnen komen? Beschikt u overal in de zorginstelling over bariatrische hulpmiddelen en apparatuur die meteen beschikbaar zijn en er uitzien als die voor andere zorgvragers?


Plannen voor verandering
Arjo heeft een Handboek voor Architecten en Ontwerpers samengesteld. Via het digitaal portaal bekijkt u CAD-tekeningen, voorbeelden van kamerinrichtingen en ruimtevereisten voor zwaardere zorgvragers.  U vindt de inzichten en tekeningen via onderstaande link.
Naar het portaal