Waar haalt Peter Genyn zijn grenzeloze motivatie in deze coronatijd?

pieter-peter genyn 2-1

Wat gaat er door je hoofd als je via de pers moet vernemen dat de Paralympische Spelen niet doorgaan omwille van COVID-19? Waar haal je de motivatie om op niveau te blijven trainen en om de focus een jaar vooruit te schuiven? Peter Genyn, de rolstoelatleet die in 2016 tweemaal goud won in Rio, laat zich niet onderuit halen door het coronavirus.

Toen Peter vorige maand op bezoek was bij Arjo om het nieuwe sponsorcontract te tekenen, hadden we een kort gesprek met hem. We vroegen waar hij de grenzeloze motivatie vandaan haalt in deze coronatijd.

“Waar ben ik mee bezig?”

Tijdens de voorbije maanden stelde Peter zich wel eens de vraag “Waar ben ik mee bezig?” Doelloze trainingen op autovrije landwegen, sponsors die afhaken omwille van de coronacrisis, in spannnig wachten op een nieuwe datum voor de Spelen van Tokio ... Je zou van minder de moed verliezen. Maar Peter wist snel de knop om te draaien en ging tijdens zijn trainingen experimenteren met nieuwe technieken. Het was uitkijken naar de eerste wedstrijden om te zien of deze effectief tijdwinst konden opleveren. En of dat zo was: op 9 augustus verbeterde Peter zijn eigen wereldrecord op de 100 meter rolstoelsprint tijdens de Brussels Grand Prix. Met een toptijd van 19”75 leek Peter helemaal klaar voor de Spelen.

Uitbreiding van de bubbel

De bubbel van Peter is heel klein, omdat hij zelf tot de kwetsbare groep behoort. Op 8 april kreeg deze bubbel echter een uitbreiding: Vico, het eerste zoontje van Peter en Veerle werd geboren middenin de lockdown. Ondanks de trots en het geluk werden de coronaregels strikt nageleefd. Zelfs de grootouders mochten hun kleinzoon alleen vanop afstand bewonderen.
De kleine Vico heeft niet alleen grote vreugde in de familie gebracht, hij heeft ook de tegenvallers van de voorbije maanden in een ander perspectief geplaatst.

Mentale kracht

Na het ongeval dat Peter op zestienjarige leeftijd verlamde, waren het vooral zijn ouders die hem aanmoedigden om te blijven sporten. Peter kwam niets tekort maar werd ook niet verwend. “Mijn ouders bleven me behandelen als een gewoon kind. Zo kreeg ik bijvoorbeeld een quad om naar school te gaan, in plaats van een taxi.” De vader van Peter zei vaak: “het gaat wel lukken, dat komt wel goed”. Deze motiverende woorden hebben Peter vaak mentale kracht gegeven en zijn ook nu nog de drijfveer om tot het uiterste te gaan.

Arjo: trotse sponsor

Arjo is bijzonder trots om deze sympathieke, bescheiden topatleet te sponsoren. Peter is een toonbeeld van mateloze inzet en motivatie; hij bewijst ook nu weer dat tegenvallers kunnen leiden tot nieuwe inzichten en uitdagen om sterker te worden.